Podrobnosti o žiadosti č. 22-211-01059


Žiadateľ: Mgr. Anna Koptová,

Názov projektu: Mangipena ko Del

Číslo žiadosti: 22-211-01059

Forma podpory: štipendium


Meno a priezvisko Mgr. Anna Koptová,
Právna forma žiadateľa fyzická osoba - jednotlivec
Trvalé bydlisko Považská 20, 040 11 Košice
Číslo žiadosti 22-211-01059
Forma podpory štipendium
Žiadaná suma 10 197,00 €
Pridelená suma 10 197,00 €
Spolufinancovanie 0,00 € / 0,000 %
Program 2.1.1 / tvorba a preklad literatúry (štipendium): b) preklad zo slovenského jazyka do jazyka národnostnej menšiny, c) preklad z jazyka národnostnej menšiny do slovenského jazyka , d) preklad cudzojazyčnej literatúry do jazyka národnostnej menšiny
Názov projektu Mangipena ko Del
Začiatok realizácie 14.03.2022
Koniec realizácie 14.12.2022
Miesto realizácie/lokalita Košice
Zhrnutie projektu Pred viac ako 20-timi rokmi Alexandra Urbancová, učiteľka ZŠ v Košiciach, nacvičovala kultúrny program s rómskymi žiakmi. Súčasťou programu bola aj recitácia Rúfusovych Modlitbičiek. Deti starostlivo a s vášňou sa básničky naučili naspamäť a vtedy pani učiteľka, vidiac ich zanietenosť, vyslovila ľútosť, že básničky nie sú preložené aj do rómskeho jazyka. V roku 1999 v mesačníku Štvorlístok/Štareprajtengero uverejnili dve modlitbičky aj v rómskom jazyku a rómski žiaci si ich rýchlo osvojili. Možno aj preto, že aj oni inštinktívne reagovali na autorovo citlivé hľadanie zmyslu a podstaty ľudského bytia. "Rúfus hlboko načrel do jeho starostí, bolestí, neistôt, radostí, šťastia i vzdoru" a akoby rómske deti sa s jeho vnímaním stotožnili. Modlitbičky predstavujú nadčasovú zbierku poézie, ktorá znárodnela, stala sa skutočnou modlitbičkou slovenského národa. Azda prišiel čas, aby tento skvost slovenskej poézie bol preložený do rómskeho jazyku v celej jeho kráse. V literárnej tvorbe rómskych autorov sa len zriedka objavujú texty venované detskému čitateľovi, čo rómskym deťom, ich rodičom a prirodzene aj učiteľom v školách ponúka veľmi ojedinelú možnosť systematicky budovať a formovať povedomie o význame a hodnotách ľudského bytia, o jeho duchovných i fyzických prejavoch. Nech teda pokus o umelecký preklad Modlitbičiek je prejavom odhodlania, ale tiež splatením dlhu tým zanieteným deťom, ktoré sa pred rokmi naučili Modlitbičky recitovať naspamäť s nadšením a vášňou.

Rozpočet

Rozpočtová položka Rozpočet Žiadané
Štipendium 0,00 € 10 197,00 €
Spolu: 0,00 € 10 197,00 €

Hodnotenie

Kritérium
1. Umelecký/vedecký prínos a potenciál projektu – 0 až 20 bodov
2. Prínos projektu pre cieľovú skupinu – 0 až 20 bodov
3. Doterajšie umelecké/vedecké aktivity žiadateľa vo vzťahu k projektu – 0 až 20 bodov
4. Kalkulácia nákladov – 0 až 20 bodov
5. Kvalita realizačného plánu – 0 až 20 bodov
Spolu 0
Zdôvodnenie komisie Odborná rada odporúča projekt podporiť z dôvodu pozitívneho prepojenia slovensko-rómskej literatúry.
Pozn.:

Celkové bodové hodnotenie žiadosti je 369 bodov.

V tabuľke je uvedený reálny súhrnný počet bodov od všetkých hodnotiteľov, ktorí hodnotili žiadosť, za jednotlivé kritériá spolu. Rozsah počtu bodov v popisoch kritérií je za jedného hodnotiteľa.

Ak sa celkové bodové hodnotenie líši od bodového hodnotenia spolu v tabuľke, tento rozdiel je spôsobený neúčasťou člena odbornej komisie na zasadnutí odbornej komisie. V takom prípade odborná komisia počas svojho zasadnutia postupuje podľa článku 5, bod 5 vnútorného predpisu Zásady, spôsob a kritériá hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov z Fondu na podporu umenia: Ak sa niektorý člen odbornej komisie nemôže zúčastniť celého hodnotenia žiadostí, alebo jeho časti, namiesto jeho bodov je tejto žiadosti automaticky pridelený priemer bodov, ktoré tejto žiadosti pridelia ostatní členovia komisie. Priemer automaticky vypočíta a pridelí registračný systém s matematickým zaokrúhlením na celé číslo.

V tabuľke vyššie nie je pripočítaný automaticky pridelený priemer bodov za člena odbornej komisie, ktorý sa nezúčastnil zasadnutia.

Kritériá hodnotenia - Program 1: (spolu 0 až 100 bodov)

1. Umelecký/vedecký prínos a potenciál projektu – 0 až 20 bodov

  • relevantnosť a originalita výstupov projektu;
  • kultúrno-spoločenský význam, hodnoty a ideový rámec projektu;
  • prínos pre národnostný, slovenský a medzinárodný umelecký kontext.

2. Prínos projektu pre cieľovú skupinu – 0 až 20 bodov

  • schopnosť žiadateľa identifikovať cieľovú skupinu projektu;
  • schopnosť sprístupniť témy a hodnoty projektu cieľovej skupine;
  • relevantnosť zadefinovanej cieľovej skupiny.

3. Doterajšie umelecké/vedecké aktivity žiadateľa vo vzťahu k projektu – 0 až 20 bodov

  • kvalita a rozsah doterajších výstupov žiadateľa.

4. Kalkulácia nákladov – 0 až 20 bodov

  • opodstatnenosť a primeranosť žiadaného štipendia;
  • finančná náročnosť realizovaného projektu.

5. Kvalita realizačného plánu – 0 až 20 bodov

  • opodstatnenosť a primeranosť dĺžky realizácie projektu
Späť
Späť

Ak máte nejaké otázky k vypĺňaniu žiadostí, obráťte sa na referenta FPKNM, ktorý má na starosti menšinu, v ktorej sa uchádzate o podporu. Kontakty referentov sú dostupné na adrese http://www.kultminor.sk/sk/kontakt.

Napíšte nám kliknutím na vhodný link v nasledujúcom texte: ak chcete nahlásiť chybu v aplikácii; ak chcete dať návrh na zlepšenie aplikácie; ak chcete opraviť údaje v žiadosti alebo v registrácii žiadateľa. Žiadosť o opravu údajov píšte iba z e-mailovej adresy, pod ktorou ste sa zaregistrovali v našom systéme.