Podrobnosti o žiadosti č. 24-160-00119


Žiadateľ: Mgr. Katalin Hodossy,

Názov projektu: Kulinárna kultúra maďarskej menšiny na Slovensku - A szlovákiai magyarok kulináris kultúrája

Číslo žiadosti: 24-160-00119

Forma podpory: štipendium


Meno a priezvisko Mgr. Katalin Hodossy,
Právna forma žiadateľa fyzická osoba - jednotlivec
Trvalé bydlisko Ádorská 31, 929 01 Dunajska Streda
Číslo žiadosti 24-160-00119
Forma podpory štipendium
Žiadaná suma 7 824,00 €
Pridelená suma 0,00 €
Spolufinancovanie 0,00 € / 0,000 %
Program 1.6 / Výskumné aktivity v oblasti kultúry, histórie, spôsobu života alebo jazyka národnostnej menšiny (štipendium)
Názov projektu Kulinárna kultúra maďarskej menšiny na Slovensku - A szlovákiai magyarok kulináris kultúrája
Začiatok realizácie 10.12.2023
Koniec realizácie 10.06.2024
Miesto realizácie/lokalita Južné Slovensko
Zhrnutie projektu Zámerom mojej vedeckej činnosti je poskytnúť širokú poznatkovú základňu o kulinárnej kultúre maďarskej menšiny na Slovensku. Vychádzam z toho, že základom budúcej prosperity maďarskej menšiny na Slovensku je okrem iného aj osvojenie si moderných princípov zdravej výživy príslušníkmi tejto menšiny v ich každodennom živote. Ako odborník na stravovanie si uvedomujem, že miera akceptácie výživových odporúčaní je determinovaná kultúrnymi špecifikami danej komunity (cultural acceptability of dietary guidelines). Práve preto chcem poňať kulinárnu kultúru Maďarov na Slovensku, spoznať ich stravovacie návyky. Chcem preštudovať vedecké a výskumné práce kľúčových autorov tejto témy, s cieľom zistiť, aké konkrétne jedlá, ingrediencie, kuchynské metódy, spôsoby stravovania tvoria ich kulinárnu kultúru. Chcem preskúmať vybrané tituly periodickej tlače maďarskej menšiny na Slovensku, s cieľom identifkácie receptov a článkov o stravovaní šírených prostredníctvom týchto médií v okruhu maďarskej menšiny na Slovensku, vytvárajúc tak vplyv na ich kulinárnu kultúru. Cieľovou skupinou mojej vedeckej činnosti je teda maďarská menšina na Slovensku od 1920 po súčasnú dobu, ich stravovacie návyky a gastronómia s dôrazom na regionálne špecifiká.

Rozpočet

Rozpočtová položka Rozpočet Žiadané
Štipendium 0,00 € 7 824,00 €
Spolu: 0,00 € 7 824,00 €

Hodnotenie

Kritérium
1. Výskumný/vzdelávací prínos a potenciál projektu – 0 až 20 bodov
2. Prínos projektu pre cieľovú skupinu – 20 bodov
3. Doterajšia výskumne/vzdelávacie aktivity žiadateľa vo vzťahu k projektu – 20 bodov
4. Kalkulácia nákladov – 20 bodov
5. Kvalita realizačného plánu – 20 bodov
Spolu 0
Zdôvodnenie komisie Odborná rada odporúča projekt nepodporiť, vzhľadom na to, že z odborného hľadiska nie je dostatočne podložený.
Pozn.:

Celkové bodové hodnotenie žiadosti je 0 bodov.

V tabuľke je uvedený reálny súhrnný počet bodov od všetkých hodnotiteľov, ktorí hodnotili žiadosť, za jednotlivé kritériá spolu. Rozsah počtu bodov v popisoch kritérií je za jedného hodnotiteľa.

Ak sa celkové bodové hodnotenie líši od bodového hodnotenia spolu v tabuľke, tento rozdiel je spôsobený neúčasťou člena odbornej komisie na zasadnutí odbornej komisie. V takom prípade odborná komisia počas svojho zasadnutia postupuje podľa článku 5, bod 5 vnútorného predpisu Zásady, spôsob a kritériá hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov z Fondu na podporu umenia: Ak sa niektorý člen odbornej komisie nemôže zúčastniť celého hodnotenia žiadostí, alebo jeho časti, namiesto jeho bodov je tejto žiadosti automaticky pridelený priemer bodov, ktoré tejto žiadosti pridelia ostatní členovia komisie. Priemer automaticky vypočíta a pridelí registračný systém s matematickým zaokrúhlením na celé číslo.

V tabuľke vyššie nie je pripočítaný automaticky pridelený priemer bodov za člena odbornej komisie, ktorý sa nezúčastnil zasadnutia.

Kritériá hodnotenia - Program 1: (spolu 0 až 100 bodov)

1. Výskumný/vzdelávací prínos a potenciál projektu – 0 až 20 bodov

  • relevantnosť a originalita výstupov projektu;
  • kultúrno-spoločenský význam, hodnoty a ideový rámec projektu;
  • prínos pre národnostný, slovenský a medzinárodný umelecký a/alebo kultúrny kontext.

2. Prínos projektu pre cieľovú skupinu – 20 bodov

  • schopnosť žiadateľa identifikovať cieľovú skupinu projektu;
  • schopnosť sprístupniť témy a hodnoty projektu cieľovej skupine;
  • relevantnosť zadefinovanej cieľovej skupiny.

3. Doterajšia výskumne/vzdelávacie aktivity žiadateľa vo vzťahu k projektu – 20 bodov

  • kvalita a rozsah doterajších výstupov žiadateľa.

4. Kalkulácia nákladov – 20 bodov

  • opodstatnenosť a primeranosť žiadaného štipendia;
  • finančná náročnosť realizovaného projektu.

5. Kvalita realizačného plánu – 20 bodov

  • opodstatnenosť a primeranosť dĺžky realizácie projektu.
Späť
Späť

Ak máte nejaké otázky k vypĺňaniu žiadostí, obráťte sa na referenta FPKNM, ktorý má na starosti menšinu, v ktorej sa uchádzate o podporu. Kontakty referentov sú dostupné na adrese http://www.kultminor.sk/sk/kontakt.

Napíšte nám kliknutím na vhodný link v nasledujúcom texte: ak chcete nahlásiť chybu v aplikácii; ak chcete dať návrh na zlepšenie aplikácie; ak chcete opraviť údaje v žiadosti alebo v registrácii žiadateľa. Žiadosť o opravu údajov píšte iba z e-mailovej adresy, pod ktorou ste sa zaregistrovali v našom systéme.